Menu
menu

Ontwerp voor de herinrichting en uitbreiding van een slagerij en groentewinkel aan het Mathenesserplein / Gereliseerd / Rotterdam West / V.O., D.O., bouwbegeleiding / Opdrachtgever: Salima / Aannemer: W-Bouw / Jaar: 2016-2017

Schets

Realisatie (foto: Evabloem)

Schets

Realisatie (foto: Evabloem)

Transformatie van leegstaande horecagelegenheid naar woningen in de plint, inclusief de herinrichting van bovengelegen bestaande woningen / Gerealiseerd / Rotterdam / V.O., D.O., bouwbegeleiding / Opdrachtgever: D.I.O.G. BV / Aannemer: W-Bouw / Jaar: 2016

Situatie na de transformatie van de begane grond en verbouwing van bovengelegen verdiepingen (foto: Evabloem)

Oude situatie, voor de transformatie van de bar

Gerealiseerde situatie, na de transformatie van bar naar woningen

Begeleiding van het stimuleren van een wooncyclus in dorpen in Weststellingwerf / Opdrachtgever: VKD – Vereniging Kleine Dorpen, Gemeente Weststellingwerf / Subsidie: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie / Team: Laurens Boodt Architect, Elisabeth Boersma van planB / Plaats: Weststellingwerf / Jaar: 2016-2017

Meer informatie: Elisabeth Boersma, plan B – mijnomgevingsvisie.nlStellingwerf.nl – Weststellingwerf.nl

In Weststellingwerf is een mis-match tussen de vraag en aanbod. Het aanbod bestaat uit grote, kostbare woningen van ouderen. Ouderen die op hun beurt het dorp hebben verlaten vanwege een zorgbehoefte, terwijl zij liever in hun dorp zouden willen blijven wonen. Opvallend is echter dat er toch een woonvraag in Friesland bestaat, van jongeren en gezinnen, die geen (betaalbare / passende) woning kunnen vinden. Door de ontgroening en vergrijzing ontstaat een statische woonsituatie met krimp tot gevolg. Wij willen proberen deze statische situatie om te buigen naar een wooncyclus met voldoende doorstroming, waardoor er een gemeenschap kan ontstaan.

Ouderen in een groot en ‘duur’ huis en jongere (gezinnen) zoeken woning.

Huidige situatie: Statische wooncyclus.

De wens: Dynamische wooncyclus. Passende en betaalbare woonruimten voor bestaande en nieuwe inwoners, waardoor een gezonde en dynamische wooncyclus (met doorstroom) kan ontstaan, voor alle leeftijden van jong tot oud.

Kansen voor transformatie van bedrijfs-, opslag- en opbergruimte naar woningen van de begane grond aan de Bellevoysstraat, in combinatie met de straatruimte en de achterliggende tuinen / Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam / Team: Laurens Boodt Architect /Plaats: Rotterdam / Jaar: 2016

Nieuwe Straat Ruimte onderzoekt hoe de transformatie van (leegstaande)kleine opslag-, winkel-, kantoorruimtes en bergingen naar woningen de straat levendiger kan maken, voor sociale controle kan zorgen en nieuwe mensen in de buurt kan huisvesten.

Straat en gevel van de bestaande naar de nieuwe situatie: begin

Straat en gevel van de bestaande naar de nieuwe situatie: midden

Straat en gevel van de bestaande naar de nieuwe situatie: einde

Plattegrond van de bestaande naar de nieuwe situatie

Selectie van woningen

Tweelaagse stadsappartementen aan een gezamenlijk omhoog lopende straat / Eerste prijs Open Oproep Gezinsappartementen / Architect: Laurens Boodt, Ontwikkelaar: AM, Constructeur: Bartels, Brandveiligheid: Peutz/ Uitschrijver competitie: Gemeente Rotterdam, Architectuur Lokaal / Plaats: Rotterdam / Jaar: 2016

Meer informatie: workshop samenvatting – woneninbabel.nl – Instagram – Facebook – Gemeente Rotterdam – Architectuur Lokaal – AM – Bartels – Open Rotterdam – Algemeen Dagblad – Het Financieele Dagblad – Architectenweb.nl – BouwenWonen010 – architectuur.nl – Wonen in Rotterdam

Om meer gezinnen in het centrum van Rotterdam een plek te geven willen we samen de Toren van Babel bouwen. Door het straatleven om het gebouw heen naar boven te wikkelen, ontstaat er een verbinding tussen de stad en de woningen, maar ook een gebruiksruimte, om op het terras te zitten, te tuinieren, spelen en natuurlijk om van het uitzicht over Rotterdam te genieten. Zo maken we een echte Rotterdamse toren, een icoon, en tegelijk ook een aangename plek om samen te wonen.

laurens_boodt_rdamse_toren_van_babel_02

Straatruimte loopt om het gebouw door

laurens_boodt_rdamse_toren_van_babel_03

Buiten en binnen lopen in elkaar over

laurens_boodt_rdamse_toren_van_babel_04

Gemeenschappelijk plein voor ontmoetingen

laurens_boodt_rdamse_toren_van_babel_01

Combineren van een straat + toren = Rotterdamse toren van Babel

laurens_boodt_rdamse_toren_van_babel_05

Oost gevel: De trapsgewijze opbouw gaat relatie aan de met omgeving

laurens_boodt_rdamse_toren_van_babel_06

Zuidwest gevel: Trappen en plateaus zorgen voor speels karakter

Onderzoek naar het aanhaken van zwermen om bestaande sociale, ruimtelijke en economische netwerken te versterken / Uitschrijver competitie: A Home away from Home, Atelier Rijksbouwmeester, COA / Team: Laurens Boodt, elisabeth boersma van planB / Plaats: Nederland / Jaar: 2016

Laurens_Boodt_Zwerm-on_02

Aangehaakte functies (zoals gezamenlijke oven, werkruimte, moskee, theater, zorgpost, badhuis, slaapkamer, badkamer, etc…) aan leegstaand vastgoed, zodat bestaande gebouwen weer gebruikt kunnen worden.

‘Catalogus van benodigdheden’ voor het letterlijk aanhaken van functies aan bestaand vastgoed, om bestaande sociale, ruimtelijke en economische netwerken te versterken door een plek te bieden voor ouderen, studenten, vluchtelingen, ambachtslieden, etc…

Verbeelding van de mogelijke ontwikkelingen langs de Crooswijksebocht / Opdrachtgever-initiatief: Stichting Plezierrivier De Rotte, Gemeente Rotterdam, Woonstad / Team: Laurens Boodt / Plaats: Rotterdam / Jaar: 2016

Aanlegsteiger begraafplaats Crooswijk …

… natuurspeelplaats, theehuis, grasterras, zwemrivier …

… aanlegsteiger, winkels, bedrijfsruimtes,fietsenverhuur, café’s, schoorsteen als landmark.

Overzicht van de interventies die vanuit De Rotte de wijk ingaan.

Toekomstvisie voor de gemeente Weststellingwerf / Opdrachtgever: Gemeente Weststellingwerf, Architectuur Lokaal / Team: Laurens Boodt, elisabeth boersma van planB, Daan Mulders, Martijn Pater / Plaats: Weststellingwerf / Jaar: 2015

De wereld is een orkaan, waarin Weststellingwerf het oog is, voor rust & ruimte

Rand: Stimuleren van toerisme / Middengebied: Primaire levensbehoefte / Centrum: Wolvega als ondersteunende rol

Rand: Ontwikkeling stimuleren van toerisme i.s.m. aangrenzende activiteiten en landschap

Binnengebied: Behoud basisvoorzieningen – grensoverschrijdende samenwerkende dorpen

Kans voor starters om in een (collectieve) klusboerderij te wonen

Milkyway festival: Ervaren van melk, sterren en stilte

Links: Ambities voor de Omgevingsvisie van Weststellingwerf of Milkyway festival is echt iets voor Weststellingwerf

Collectief wonen op een terp naast de rivier de Lek / Uitschrijver competitie: Waterschap Rivierenland, Europan Nederland / Team: Laurens Boodt & Bart-Jan Polman / Plaats: Streefkerk / Jaar: 2015

Laurens_Boodt_De_Woonterp_00_LB

Don Quichot in de polder

Laurens_Boodt_De_Woonterp_01_LB

Kaart met terpen langs de Lek

Laurens_Boodt_De_Woonterp_03_LB

Terpen met woningen tussen de Lek en de polder

Laurens_Boodt_De_Woonterp_05_LB

De rand van de terp als ontmoetingsplek langs de woningen

Laurens_Boodt_De_Woonterp_04_LB

Voor (dijkhuizen verhinderen zicht op de polder) en na (cluster van woningen voor  zicht op polder) situatie

Laurens_Boodt_De_Woonterp_06_LB

Entree tot de terp vanaf de dijk

Transformatie van een winkelstrip en de openbare ruimte in een naoorlogse woonwijk / Opdrachtgever: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Team: Laurens Boodt & Bart-Jan Polman / Plaats: Mariahoeve, Den Haag / Jaar: 2014

Laurens_Boodt_Stad_in_de_Wijk_02

Koppeling van werken & wonen waardoor de winkelstrip weer een verbinding met de wijk krijgt

Laurens_Boodt_Stad_in_de_Wijk_01

Tijdslijn van een naoorlogse woonwijk, door veranderende mobiliteit, werken, wonen en recreatie